Alice

Meretes balkong process

Publicerad 2016-01-25 08:32:00 i Arkitektur rum,

Jag antecknade allt som Merete sa och sorterade in det i kategorier om t.ex. färg, form och inspirationer. Det viktigaste jag ville söka vidare på var Geometri, Retro, Kitsch, Zen och Färg, så jag sökte efter bilder på google och sparade det jag tyckte passade. Allt jag hittade finns inte med i moodboarden men den är en samling av sådant som inspirerade mig och som inte kom med i själva inredningen. 

 

Jag gjorde även en version av moodboarden som blev för rörig och orange så jag använde mig av den första. 

 

Till möbeln skissade jag flera olika versioner där jag försökte få med så många specialfunktioner som möjligt. Bl.a. ville jag att den kvadratiska dynan skulle gå att fälla upp så för att bli ett lutat ryggstöd, eller att ett bord skulle vara en del av möbeln genom att den kvadratiska dynan vänds uppochner för att bli en bordsskiva. Dock blev många av de idéerna mer besvärliga än praktiska och jag hittade ingen lösning i tid på hur det skulle fungera och möbeln samtidigt kunna rymma fyra personer. Därför valde jag att istället göra möbeln enklare och fokusera på att få med insynsskyddet, plats för fyra och förvaring av kuddarna. Som den är nu går den att öppna för att förvara kuddarna inuti.

 Det första jag bestämde mig för var L-formen uppifrån för att den skulle få plats precis och vara lätt att sitta flera på. En annan tanke var att ha den triangelformad och ställd i hörnet på balkongen. Det hade varit bekvämt men mer besvärligt att sätta sig på den eller sitta flera och fika. Jag ville ha en rak och fyrkantig form på grunden, inspirerat av de japanska möblerna och det Merete svarat i kundanalysen. 

Skärmen valde jag att göra i en mer fri geometrisk form för att göra mer intressant än t.ex. en rektangel eller triangel. Först gick den hela vägen ner till golvet men jag ändrade den till att sitta fast ovanför benen för att det skulle synas att den är en del av soffan. Tanken är att den fungerar som ryggstöd och att man ska ha massor av kuddar att luta sig mot. Benen är inspirerade av benen på en 60-talssoffa som jag tyvärr tappade bort bilden på, tillsammans med de raka mörka linjerna från det japanska. De är även till för att bryta av mot färgerna på resten av möbeln. Pinnarna satte jag dit för att möbeln inte skulle se för tung ut och för att ge den mer detaljer. I efterhand är jag inte jättenöjd med dem. Jag testade flera olika storlekar på dem och mellanrum mellan men det blev inte helt som jag ville ha det. Tanken var också först att de skulle vara svarta och uttrycket blev lite för lekfullt och barnsligt i färg (enligt mig). Jag lade till bredare fyrkantiga "pinnar" i kanterna av pinnarna för att hålla upp möbeln och för att bryta av mot det runda. 

Färgerna hämtade jag från saker, t.ex. kuddar och ljusstakar, jag valt ut till balkongen och tog med orange och gult som Merete sagt att hon gillar. Resten av färgerna och kombinationen testade jag fram för att se vad som passade bäst med vad jag ville göra. Det ljusa trät tog jag med inspirerat av möbler på moodboarden och något Merete sagt om delar i färg (som jag kan ha misstolkat) och för att hon sa att hon tyckte bäst om ljust trä och teak. 

Exempel på annan färg:

 Anteckningar från sådant jag strök under i Merets svar i kundanalysen:

Orange och gult.

Starka färger.

Geometriska former.

Zen och raka linjer.

Retromöbler.

Ljust trä.

Förvaring av kuddar.

Hallonbusken.

Insynsskydd.

Belysning t.ex. ljusstakar.

Plats för fyra.

Exotiska fåglar.

Trä med målat trä.

Till inredningen googlade jag på saker relaterade till Geometri, Retro, Kitsch, Zen och Färg. Jag plockade ut många saker i olika färger och valde sedan ut de som kunde passa med möbeln och som jag hoppades att Merete kunde gilla. Det är kuddar, mattor, filt, bord, duk, ljusstakar, och en dekorationspapegoja från en kitsch-affär. Bordet är hopfällbart för att spara plats. I efterhand hade jag velat ha med mer inredning till resten av balkongen och inte mest till soffan. Jag tittade på olika sorters förvaring och hade velat göra mer av utrymmet men fick inte tid att ta med det. Ett annat problem var att jag bara fick en av tre bilder av balkongen så jag glömde fokusera så mycket på den andra änden av den. Annars är jag överlag nöjd. Om jag lyckades ta med sådat som kunden gillar kan jag inte avgöra helt själv.

 

Planritningen gjorde jag i Photoshop eftersom det är enkelt med tanke på t.ex. skala och raka linjer och gör det lätt att flytta runt saker. Jag placerade ut möbeln, ett bord och krukan till hallonbusken men inga övriga detaljer p.g.a. tidsbrist. Balkongen med möbel gjorde jag i Sketchup. I vanliga fall föredrar jag att jobba med kapaskiva etc. men när man väl kommit över frustrationen med kontrollerna i Sketchup fungerar det bra för att få en överblick av sitt projekt och för att testa olika färger och material som man vill. Dock använde jag Photoshop till att rita en mall för exakta former, storlekar och avstånd mellan saker eftersom det är mindre omständigt och tar mindre tid än Sketchup. Jag föredrar fortfarande modeller i kapaskiva för att ge en mer genuin känsla av en plats så om jag inte varit tvungen att lära mig tekniska hjälpmedel hade jag valt det.

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Alice

Estet Inredningsdesign

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela